“Diş rengi dolgu” olarak da bilinen beyaz kompozit dolgular, gözle fark edilmeyecek ve doğal bir görünüme sahip olacak şekilde tasarlanmış diş onarım malzemesidir. Dişlerle iyi uyum sağlarlar. Koyu renkli ve daha kolay fark edilen amalgam dolgularından daha doğal görünürler. Dişlere kimyasal olarak yapışan seramik ve plastik bileşiklerden yapılırlar. Dişlerin çürümüş bölgelerini doldurmak için veya aşınmış, kırılmış dişlerin onarılmasına yardımcı olmak için kullanılırlar. Çoğunlukla hastalar gülümsediğinde daha çok dikkat çekeceği için ön dişlerde kullanılırlar.
Kliniğimizde tüm dolgular beyaz kompozit dolgu malzemesi ile yapılmaktadır.
Koruyucu Tedavi
Sağlıklı diş yapınızı ve güzel gülüşünüzü korumak için, dişlerinizi altı ayda bir kontrol ettirmeniz ve temizletmenizi öneriyoruz. Yapılacak kontrollerde çürüklerin erken dönemde fark edilmesi ve gerekli tedavinin yapılması mümkün olur. Yapılacak kontrol esnasında, diş hekiminiz dişinizde bulunan diş taşları ile bakterileri temizleyecek, çürük bulunan bölgeleri temizleyip dezenfekte edecek ve kalan diş yapısını koruyacak şekilde dişinize uygun dolguları yapacaktır.
Kompozit dolgular;
• Dişin yüzeyine bir yapıştırıcı gibi kimyasal olarak yapışır.
• Diş yapısının doğal rengine özel olarak uyumludur.
• Son derece dayanıklıdır.
• Amalgam dolgularının aksine cıva içermez.
• Yapılırken, gerekli temizlik esnasında diş dokusu daha az kazınır.
Beyaz kompozit dolguların uygulandığı durumlar
Dişte oyuk, çürük, kırık, çatlak, aşınma varsa bu sorunlar beyaz (diş rengi) kompozit dolgu uygulanarak düzeltilebilir.
Beyaz Kompozit Dolgu Uygulama Süreci
Dolgu yapılırken, hekiminiz tarafından dolgu bölgesinin yakınındaki diş etleriniz ve dişlerinize lokal anestezi uygulanacaktır. Alan uyuştuktan sonra, dişlerin çürümüş veya hasarlı kısmı temizlenecektir. Hasarlı bölgeye beyaz kompozit dolgu maddesi konularak ışıkla sertleştirilecektir. Daha sonra görünüm ve kullanım açısından en uygun şekilde düzeltilecek ve parlatılacaktır.
Dolgu Yapıldıktan Sonra
Dolgu yapıldıktan hemen sonra kullanıma başlanabilir. Temizlik ve bakımı normal dişler gibidir. Fırçalanarak ve diş ipi kullanılarak temizlenebilir. Tedaviden sonra bir haftaya kadar sıcak ve soğuğa karşı hassasiyet hissetmek normaldir ancak bir haftadan fazla devam eden hassasiyet diş hekiminize bildirilmelidir.