top of page
parsiyel 3.png

Parsiyel protezler, bir veya daha fazla eksik dişin yerini doldurmak üzere kullanılırlar. Bu tür protezler, destek malzemesi olarak kullanılan metal kısım sayesinde, tıpkı köprü gibi ağız içindeki sağlam dişlerden destek alarak sabitlenebilir. Ancak, köprünün aksine, parsiyel protezler kullanıcı tarafından tamamen çıkarılabilir. Yeni takıldıklarında ayarlanması ve hasta tarafından alışılması biraz zaman alır ancak çoğu hasta bu tür protezlerin işlev ve görüntü açısından ihtiyacını karşıladığını düşünmektedir. 

 

Parsiyel protezler, implanta nazaran uygun fiyatlı alternatiflerdir ve hastanın o anki mevcut diş durumuna göre özel olarak hazırlanırlar. Ağız içinde meydana gelen değişiklikle yenilenmesi veya alternatif tedavi türlerinin düşünülmesi gerekir.

Kimler Parsiyel (Kısmi) Protez Kullanabilir? 

Bir veya daha fazla eksik dişi bulunan ve bu boşlukları çevreleyen sağlam kalıcı dişlere sahip olan hastalar parsiyel protez için aday olabilir. Parsiyel protez kullanımına uygun olup olmadığınızı anlamak için diş hekimi muayenesi gerekir. 

Parsiyel (Kısmi) Protez Hazırlık ve Takma Süreci

 

Diş hekiminiz eksik dişlerinizin yerini alacak protezin ve bu protezin sabitleneceği dişlerinizin hazırlanması için ölçü alacaktır. Alınan ölçüye göre laboratuvarda, diş eti renginde plastik esaslı bir altyapı ve üzerindeki yapay dişlerden oluşan proteziniz ve sabitleme metalleri hazırlanacaktır. Daha sonra diş hekiminiz bazı metal kancalar, sürgüler veya klipsler yardımıyla protezinizi sağlam dişlerinize sabitleyecektir. 

parsiyel protez1.png

Bakım ve Temizlik

Parsiyel protez kullanan hastalar için ağız sağlığı ve temizliği önemlidir. Diş eti hastalığına neden olabilecek bakterilerin temizlenmesi ve kan dolaşımının hızlanması için diş eti ve dil günde iki kez fırçalanmalıdır. Bakım ve kontrol için yılda iki kez diş hekimi muayenesi önerilir. Muayene esnasında parsiyel protez mutlaka kliniğe getirilmelidir. 

 

Ağız içi temizliğe ilave olarak protezler, yumuşak bir bakım ve sık temizlik gerektirir. Protezlerinizin bakımı için şunları yapmanız gerekir: 

 • Kullanımda olmadıklarında protez solüsyonlarına batırarak nemli/ıslak tutun. 

 • Protezlerinizi yumuşak kıllı bir diş fırçası kullanarak hafifçe fırçalayın. 

 • Protezlerinizi düşürmemek için dikkatli olun, çünkü kırılabilirler. 

  • Protezinizi deforme olmasına neden olabilecek yüksek sıcaklıklara maruz bırakmayın. 

Çıtçıtlı / Sürgülü / Kancalı

Parsiyel (Kısmi) Protezler

bottom of page