top of page

Kanal tedavisi, dişteki pulpa adı verilen sinirin enfekte olması nedeniyle pulpa kanallarından çıkarılması işlemidir. Pulpadaki enfeksiyon, genellikle kontrol altına alınmayan çürüklerdeki bakterilerin sinire kadar ulaşması nedeniyle oluşur. Diş kırıkları ve çatlaklar da enfeksiyona neden olabilecek bakterilerin sinire ulaşmasına neden olabilir. Kanal tedavisinde diş açılır ve içerisindeki sinir alınır. Yeniden enfeksiyon oluşmaması için gerekli tedbirler alınarak açılan kanal dolgu malzemesiyle kapatılır. 

kanal tedavisi

 Diş Çürüklerinde Erken Teşhis

 

Enfekte olan dişlerin çoğu, neden oldukları semptomlar nedeniyle kolaylıkla fark edilirken, bazıları hiç rahatsızlık yaratmazlar. Diş çürükleri ne kadar erken fark edilir ve kontrol altına alınırsa dişi kurtarmak ve kullanım süresini artırmak o kadar kolaylaşır. Diş hekimini düzenli olarak görmek, sorun olan dişlerin erken fark edilip tedavi edilmesine olanak sağlar. 

 

Enfekte bir dişin tedavi edilmemesi, dişin ölümüne ve tamamen kaybına neden olabilir. Daha da kötüsü, enfeksiyonun vücudun diğer bölgelerine yayılması, potansiyel olarak yaşamı tehdit eden koşullara neden olabilir. 

kanal tedavisi

Kanal Tedavisinin Uygulandığı Durumlar

Dişte bulunan sinirin, çürüğün ilerlemesi veya dişteki kırık nedeniyle enfekte olduğu durumlarda kanal tedavisi uygulanır. Dikkat edilmesi gereken işaret ve semptomlar; sıcak-soğuk hassasiyeti, şişme, akıntı, koku, ağrı ve dişin renginin değişmesi olarak sıralanabilir. Tedavinin geciktirilmesi ciddi diş ağrısı ve apse ile sonuçlanabileceğinden enfeksiyonları en kısa süre içinde tedavi etmek önemlidir. 

Kanal Tedavisi Süreci

Hekiminiz dişinizi lokal anestezi ile uyuşturacaktır. Diş uyuştuğunda, sinirlerin bulunduğu kanallara erişmek için dişinizin üst kısmında bir delik açılacaktır. Kanal eğesi adı verilen küçük aletle sinirler alınarak yeniden enfeksiyon oluşmaması için ilaçlanıp uygun dolgu malzemesiyle kapatılacaktır. Geçici dolgu uygulanması durumunda ileriki bir tarihe yeniden randevu verilerek kalıcı dolgu veya kaplaması yapılacaktır. Hekiminiz geçici dolgu uygulamaya gerek görmezse ilk randevuda da kalıcı dolgu uygulayabilir.

Tedavi Sonrası

Kanal tedavisi sonrası aynı gün içinde günlük yaşantınıza dönebilirsiniz. Ancak, bir süre hassasiyet hissetmeniz normaldir. Geçici dolgu yapılan diş ile bir şey ısırmaktan kaçınmanız gerekir, çünkü bu durum dolgunun kırılmasına neden olabilir. Kanal tedavisi yapılan dişiniz normal olarak iyileştiği ve herhangi bir komplikasyon yaşamadığı sürece, kalıcı dolgu veya kaplamanız yapılacaktır. Bundan sonra dişinizi normal olarak kullanabilirsiniz.

Kanal Tedavisi

bottom of page