top of page
çekim2.png

Diş çekimi; geri dönüşü olmayacak şekilde çürümüş, hasar görmüş veya başka türlü sorunlu dişleri çıkarmak için kullanılan rutin prosedürlerdir. Kliniğimizde hekimlerimiz, doğal dişleri korumak ve hastanın bu dişleri daha uzun süre kullanması için her türlü çabayı gösterirler, ancak bazen çekim işlemi kaçınılmazdır. Çekim, cerrahi bir işlem olarak kabul edilir. 

 

Dişleri Çekime Götüren Nedenler 

 

  • Diş çekimlerinin en yaygın nedeni şiddetli diş çürüğüdür. Dolgu ve kanal tedavisine cevap vermeyecek şekilde çürük dişler için çekim uygulanır. Çürük dışında çekime neden olan durumlar aşağıda belirtilmiştir.

  • Özellikle 20’lik dişler olmak üzere, faydalanılamayan veya gömülü olan dişler.

  • İleri derece periodontal hastalıklar,

  • Tedavi edilemeyecek boyuttaki diş kırıkları,

  • Çok ciddi şekil bozukluğu olan dişler.

 

Diş Çekim Süreci

 

Hekiminizle birlikte bir veya daha fazla dişinizin çekilmesine karar verirseniz çekimin zorluk derecesine göre aynı gün veya birlikte karar vereceğiniz ileri bir tarih için planlama yapılır. Çekim işlemi esnasında ağrının önlenmesi için lokal anestezi uygulanır ve çekim sonrası ağrının dindirilmesi için ağrı kesici ilaçlar reçete edilebilir. Çekimin niteliği, genel sağlık durumunuz ve çekim işlemine yaklaşımınız göz önünde bulundurularak sedasyon veya genel anestezi de uygulanabilir. Ancak bu duruma nadiren ihtiyaç duyulur. 

çekim1.png

Çekim Sonrası

 

Diş çekimi sonrası, çekim bölgesine gösterilecek dikkat ve bakım, komplikasyonların iyileşmesi ve önlenmesi için gereklidir. Belli yiyeceklerden uzak durmanız ve bu bölgeyi her zaman temiz tutmanız konusunda bilgilendirileceksiniz. Hekiminiz tarafından yapılacak değerlendirme sonunda antibiyotik reçete edilirseniz, verilen ilaçları tedavi süreci sonuna kadar tamamlamanız enfeksiyonu önlemek için önemlidir. Çekim yarası iyileşene kadar taneli yiyeceklerden, pipetle beslenmekten ve sigara içmekten kaçınmanız tavsiye edilebilir, çünkü bunlar iyileşme sürecini geciktirebilir.

 

Diş çekimi sonrasında altındaki kemik yavaş yavaş bozulur ve kemik kaybı yaşanır. Ayrıca çekilen dişe komşu dişler, çekim sonrası oluşan boşluğu kapatacak şekilde boşluğa doğru kayma yapabilir ve bu kayma genel diş yapısını bozabilir. Çekim sonrasında hem kemik kaybını hem de komşu dişlerin kaymasını önlemek için öncelikle implant tedavisi olmak üzere boşluğu kapatmak için yapılacak tedavinin bir an önce yapılması önerilir. Çünkü, ağaçların toprağı tuttuğu gibi implantlar da kemik erozyonunu engellemeye yardımcı olur. Çekim yapılan bölgeye implant yerleştirmeden çok beklemek, kemik kaybı riskini artırabilir ve bu da müteakip dönemde yapılacak implantlarda başarılı sonuçlar elde etmeyi zorlaştırabilir. 

Diş Çekimi

bottom of page