top of page
geçici_protez1.png

Geçici protezler, kalıcı protezlerin takılacağı zamana kadar beklenmesi gereken süre içerisinde hastanın daha konforlu bir yeme ve daha iyi bir görünüme sahip olmasını sağlamak aynı zamanda ağızda mevcut dişlerin kaymasını önlemek için hazırlanan protezlerdir. 

 

Geçici protezler, hastalara son protezin kullanım ve görünüm açısından nasıl olacağına dair fikir verme, nihai imalat ve yerleştirme öncesi gerekli değişiklikleri yapma olanağı sağlar. 

 

Günümüzün geçici protezleri, kalıcı zirkonyum veya porselen protezlere benzetilerek akrilik esaslı bir reçineden imal edilirler. Geçmişteki geçici protezlerinin aksine, modern geçici protezler son derece işlevsel ve estetik olarak iyi bir görünüme sahiptir. Dayanıklılık açısından ise kalıcı protezler kadar uzun ömürlü ve güçlü değildir. Hastalar geçici protezle çok rahat hissedebilir ve görüntüsünü çok sevebilir. Ancak, ihtiyacın anlık olarak karşılanması ve geçici protezden duyulan memnuniyet, kalıcı protezin takılma sürecinde ihmal ve gecikmeye neden olmamalıdır. 

 

Geçici Protezden Beklenen Fayda

 

  • Eksik, hasarlı veya hekim tarafından kesilen dişler nedeniyle oluşan görüntüyü gidererek, kısa da olsa bekleme süresi içinde estetik bir görünüm sağlama,

  • Boşlukları tutarak etraftaki dişlerin bu boşluklara doğru kaymasını engelleme,

  • Kalıcı protezler için hazırlık maksadıyla kesilen dişlerin korunması,

  • Protez takılacak alanı çevreleyen diş etlerinin sağlığını ve doğal hatlarını koruma,

  • Üzeri açılarak savunma duvarı ortadan kaldırılan diş dokusunu bakteri ve plaktan koruma

  • Diş hassasiyetini önleme 

  • Normal yeme ve konuşmayı kolaylaştırma.

Geçici Protezin Kullanıldığı Durumlar

  • Kaplama, 

  • Köprü, 

  • İmplant,

  • Kısmi veya total protez,

tedavisi alacaksanız geçici protez ihtiyacınız olabilir. 

 

Geçici Protez Hazırlama ve Takma Süreci

Geçici protezler; dişlerin kalıcı protez için hazırlanmasını takiben alınacak ölçüye göre laboratuvarda üretilir ve bir iki gün içinde takılır. Hastanın ağzındaki sert ve yumuşak dokularda beklenen iyileşme tamamlandığında ve kalıcı protezler hazırlandığında klinik ortamında hekim tarafından geçici protez çıkarılarak kalıcı protezler takılır. 

  

Geçici Protezin Kullanımı

Alınan tedavinin türüne göre geçici protezler birkaç gün veya birkaç ay boyunca kullanılabilir. Kaplama, köprü veya diş protezi gibi kısa sürede tamamlanacak tedavilerde sadece birkaç gün geçici protez kullanılırken, ağız içinde beklenen iyileşmenin uzun sürdüğü implant tedavilerinde birkaç ay boyunca kullanılabilir. Geçici protezlerin kalıcı olanlardan daha az dayanıklı olduğu ve daha sonra çıkarılacağı için zayıf bir yapıştırıcı ile yapıştırıldığı unutulmamalıdır. Kolaylıkla zarar görebileceklerinden, hekim tarafından belirtilen sert yiyeceklerden kaçınılmalı, darbeye maruz bırakılmamalıdır. Ayrıca, ağız içi hijyene dikkat edilmelidir. 

Geçici Protezler

bottom of page